Πρόταση ευρείας σύσκεψης για την εξέταση του ενδεχόμενου χαρακτηρισμού του Κορινθιακού-Πατραϊκού κόλπου σαν <<Εθνική Προστατευόμενη Περιοχή Αλιείας>> με υποχρέωση επιστημονικής παρακολούθησης.

               Union for the protection of natural and cultural environment

              of Corinthian and Patraian Gulfs “NIREAS”

                                     

Επικοινωνία:

“mail to :[email protected]

Ημερομηνία 12/03/2019

αρ. πρωτ. :  39

                                     ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

   Κ . Υπουργέ,

ΘΕΜΑ: Πρόταση ευρείας σύσκεψης για την εξέταση του ενδεχόμενου χαρακτηρισμού του Κορινθιακού-Πατραϊκού κόλπου σαν <<Εθνική Προστατευόμενη Περιοχή Αλιείας>> με υποχρέωση επιστημονικής παρακολούθησης.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως θα θυμάστε η προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπου μας με εσάς ανεβλήθη για λόγους ανωτέρας βίας (υπογραφή συνθήκης των Πρεσπών). Εκκρεμεί ένα εκ νέου αίτημα συνάντησης, για το ίδιο θέμα, για το οποίο δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Όμως, με δική σας προτροπή ,το αίτημα μας συζητήθηκε διεξοδικά, για δυόμιση ώρες με τους συμβούλους σας κ.κ. Βάτσο, Κατσάφαρο και Ζάννε, οι οποίοι ανέλαβαν να εξετάσουν όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Κρίνοντας ότι ο χρόνος που πέρασε είναι αρκετός, επανερχόμεθα με μία νέα πρόταση: Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε όπως το Υπουργείο σας αναλάβει μία πρωτοβουλία σύγκλισης ΕΥΡΕΙΑΣ σύσκεψης ,λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Ενδεικτικά ,θα μπορούσαν να προσκληθούν οι: ο Αναπληρωτής Υπουργός του ΥΠΑΠΕΝ, οι κ.κ. Τσίκλιρας, Στεργίου, καθ. K. Κουτσικόπουλος και δρ M. Σαλωμίδη,η Προϊσταμένη της Δν/σης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ κ .Πέτρου, ο Δν/της Δ.ΕΛ.ΑΛ. του ΥΕΝ κ .Γιαλελής, εκπρόσωποι και των τεσσάρων κλάδων αλιέων που δραστηριοποιούνται στον Κορινθιακό-Πατραϊκό κόλπο καθώς και εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, αίτημα για τον χαρακτηρισμό έχουν διατυπώσει πρόσφατα προς εσάς οι παρακάτω φορείς: Πανελλήνιο Δίκτυο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων, Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού ΣΠΟΑΚ <ΑΡΙΩΝ>, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού <ΑΛΚΥΩΝ>, Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού-Πατραϊκού <Ο ΝΗΡΕΑΣ> και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας <ΟΙΚΙΠΑ>.

Εκκρεμεί απάντηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας , για το ίδιο θέμα, και στους ανωτέρω αιτούντες, προστίθενται η GREEN PEACE και η Οικολογική Κίνηση Κορινθίας. Πρόσφατα, στην υποστήριξη του ιδίου αιτήματος προσετέθη και η μόνιμη επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν θα διαφωνήσετε ότι η συμφωνία τόσων πολλών, για το ίδιο αίτημα, στον ίδιο τόπο, είναι κάτι σπάνιο για την Ελληνική πραγματικότητα. Επειδή τα χρόνια περνούν και η κατάσταση των κόλπων, κατά γενική ομολογία, χειροτερεύει θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε το αίτημα μας με την διαδικασία του επείγοντος.

Ελπίζοντας σε μια θετική και σύντομη απάντηση εκ μέρους σας, σας παρακαλούμε κ. Υπουργέ να δεχθείτε τα θερμότερα των αισθημάτων μας.

Με εκτίμηση

Ο εκπρόσωπος του ΝΗΡΕΑ

ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2743095428

Primary Color

Secondary Color