Αξιοποίηση Κτιρίου Ειρηνοδικείου Δερβενίου

 

 

Επικοινωνία: [email protected]

Γ . ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ

Τηλ. επικ. :2743095428 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10 / 7 /2020

 ΑΡ . ΠΡΩΤ .51

                                                          

                                                                                             ΠΡΟΣ :

                                                                                 Αντιδήμαρχο Ξυλοκάστρου

                                                                            Κυρία Μενούνου

 

ΘΕΜΑ :   Αξιοποίηση Κτιρίου Ειρηνοδικείου Δερβενίου 

         Κυρία Μενούνου

Βλέποντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή  για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του Δήμου σας και θέλοντας να συμβάλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις , σας αποστέλλουμε ορισμένες σκέψεις – προτάσεις , σχετικά με το μέλλον του κτιρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Δερβενίου .

α ) Μια από τις ονομασίες του κτιρίου  ( με απώτερο σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων και τη βοήθεια από ανάλογα Υπουργεία ,Υπηρεσίες , προγράμματα  κλπ. ), θα μπορούσε να είναι « Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης Κορινθιακού  κόλπου » .

β) Συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού κόλπου .

Το κτίριο  θα μπορούσε να γίνει ένας « κρίκος » στην αλυσίδα δραστηριοτήτων του Φορέα Διαχείρισης , σύμφωνα με τη νέα οργάνωση που προβλέπει η σημερινή Κυβέρνηση .

γ) Λόγω της σπουδαιότητας που θα μπορούσε να αποκτήσει ένα τέτοιο  κέντρο για όλον τον Κορινθιακό κόλπο , είναι απαραίτητη επίσης  η συνεργασία με τους φορείς  με ανάλογους στόχους και ενδιαφέροντα . ενδεικτικά :

1) ΣΠΟΑΚ – ΑΡΙΩΝ ( Χρηματοδότηση στα έξοδα λειτουργίας  )

2 ) ΕΛΚΕΘΕ ( Παροχή επιστημονικού και κινηματογραφικού υλικού  )

3 ) ΑΝΒΟΠΕ ( Συμπερίληψη στο επόμενο πρόγραμμα LIDER PLUS , για τα κτίρια η την αναμόρφωση της πλατείας σαν συμπληρωματικό χώρο  ) .

4 ) HELMEPA  ( προσφορά μιας μόνιμης έκθεσης για το θαλάσσιο περιβάλλον , Συνδιοργάνωση περιοδικών εκδηλώσεων )

5 ) ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ( Ανάπλαση πλατείας  ,δενδροφυτεύσεις )

6 ) Περιφέρεια Πελοποννήσου  ( Ανάπλαση κτιρίου  κλπ. )

7 Πράσινο Ταμείο ( Εξοπλισμός , χρηματοδότηση ετησίων εκδηλώσεων , ντοκιμαντέρ ,κλπ. )

8 ) Υπουργείο Πολιτισμού  ( Εκδηλώσεις , Ετήσιες χρηματοδοτήσεις για τον Πολιτισμό του Κορινθιακού κόλπου . )

9 ) ΝΗΡΕΑΣ (Εκδήλωση για παιδιά , καθαρισμοί παραλιών και Αρχαιολογικών χώρων , παροχή κινηματογραφικού και  φωτογραφικού υλικού κλπ. )

10 ) Γέφυρα ΑΕ Ρίου – Αντιρρίου και Ανώνυμη Εταιρεία  Διώρυγας  Κορίνθου  ( για παροχή φωτογραφικού και Ιστορικού υλικού  ).

Φυσικά ο κατάλογος μπορεί να μείνει ανοικτός .

δ ) Χωρισμός , έτσι  του κτιρίου σε Δυο Ενότητες  : 1 )  Διαρκής έκθεση για το θαλάσσιο περιβάλλον γενικώς και το θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου ειδικότερα , καθώς και για τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε διαχρονικά από την προϊστορία μέχρι και σήμερα με κέντρο τον Κορινθιακό κόλπο .

Μπορούμε να φανταστούμε την διοργάνωση μιας ετήσιας διημερίδας με τους απανταχού ειδικούς για την εκπόνηση ερευνητικών προτάσεων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό του κόλπου .

ε ) Ένα μέρος του κτιρίου  ( η αίθουσα ακροάσεων πχ. ) θα μπορούσε να μετασχηματισθεί σε ένα πολλαπλών χρήσεων σύγχρονο και τέλεια εξοπλισμένο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ όλο το χρόνο  .

Το Δημοτικό , το Γυμνάσιο και το Λύκειο Δερβενίου , θα αποκτήσουν επι τέλους το δικό τους χώρο για εκδηλώσεις  , θέατρο , κινηματογράφο κλπ.

Η φιλαρμονική Δερβενίου θα αποκτήσει αίθουσα για πρόβες , οι φορείς και οι σύλλογοι της Ευρωστίνης  ένα σημείο συνεργασίας και αναφοράς για ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ  για την περιοχή .

Εάν αυτό συμπληρωθεί με την αγορά απαραίτητων για τις εκδηλώσεις εξωτερικού χώρου  ( Ηχεία , κονσόλα ήχου , στοιχειώδη εξοπλισμό  ) η παρακείμενη πλατεία μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για πολλά εφόσον γίνει η κατάλληλη πρόβλεψη για τον άρτιο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του κτιρίου .

στ ) Η διαρκής έκθεση για το θαλάσσιο περιβάλλον και τον πολιτισμό να επικαιροποιείτε και να αλλάζει ριζικά κάθε  2 χρόνια .

ζ ) Να δημιουργηθεί η ανάλογη ιστοσελίδα διαφήμισης του κτιρίου .

η ) Εφόσον γίνουν όλα αυτά , να διαφημιστεί Πανελληνίως το Κέντρο μέσω του Υπουργείου Παιδείας και έτσι να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα σχολεία  της Ελλάδος που το επιθυμούν , κατόπιν συνεννόησης , να το επισκέπτονται . Ένας εκπαιδευτικός , ένας εποχιακός υπάλληλος και ένας καταρτισμένος εθελοντής θα μπορούσε να αναλάβει την υποδοχή .

θ ) Να γίνουν όλα τα απαραίτητα υποχρεωτικά έργα  για την ασφαλή πρόσβαση  ΑΜΕΑ στην πλατεία και το χώρο , σε όλα τα επίπεδα .

Να πληροφορηθούν εγγράφως όλες οι Ενώσεις  ΑΜΕΑ  της Ελλάδος , για τις παρεχόμενες υπηρεσίες .

Να δημιουργηθούν 2 – 3 χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ  κάπου κοντά . Θα μπορούσαμε , με την ευκαιρία ,

να φανταστούμε μια νέα διαμόρφωση , με ελάχιστα χρήματα της πλατείας .

ι ) Πρόβλεψη για επικοινωνία , μέσω ποδηλατοδρόμου , του Κέντρου , με τον νέο πεζόδρομο  – ποδηλατόδρομο στη θέση των παλαιών γραμμών του ΟΣΕ που σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου .

Κάθε μια από αυτές τις προτάσεις , χρειάζεται , ενδεχομένως , περισσότερη σε βάθος ανάλυση .

Ο φορέας μας είναι έτοιμος και προσφέρεται να βοηθήσει στην όλη προσπάθειά  σας, εάν και όπου το κρίνετε αναγκαίο , πιστεύοντας ακράδαντα ότι ένα καλύτερο μέλλον για όλους προϋποθέτει ειλικρινή και διαρκή συνέργεια όλων όσων το επιθυμούν .

Σας παρακαλούμε , κυρία Αντιδήμαρχε , περιμένοντας μια θετική απάντηση από μέρους σας , να δεχθείτε τα θερμότερα των αισθημάτων μας .

Για τον ΝΗΡΕΑ

Γιώργος Παλαμάρης

 

 

Οργανώσεις – μέλη του ΝΗΡΕΑ : 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, www.sylpyp.gr   2)«Κοινοτοπία» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού www.koinotopia.gr, 3) Οικολογική Κίνηση Πάτρας, www.oikipa.gr  4) Εξωραϊστικός Σύλλογος  Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 5) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 6) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org

Primary Color

Secondary Color