24ο Forum Ανάπτυξης θέμα: «Ο Πολιτισμός ως βασική πρώτη ύλη στην οικοδόμηση του αύριο»

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ο πλούσιο πολιτιστικό και πνευματικό απόθεμα που διαθέτουμε ως χώρα αποτελεί το συγκριτικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, ως βασικό θεμέλιο για την οικοδόμηση του μέλλοντος στην μετά πανδημία εποχή.

Αυτό ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού Κόλπου «Ο ΝΗΡΕΑΣ» συμμετέχοντας στο 24ο Forum Ανάπτυξης, το οποίο φέτος διεξήχθη υβριδικά και είχε ως κεντρική θεματική ενότητα ‘’Χτίζοντας το αύριο’’.

Ο «ΝΗΡΕΑΣ» με γνώμονα να συμβάλλει στην προσπάθεια που επιθυμεί να δώσει ιδέες, επιχειρήματα και γνώσεις για τη συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας προόδου της πατρίδος μας διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση υβριδικά το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα «Ο Πολιτισμός ως βασική πρώτη ύλη στην οικοδόμηση του αύριο», εξειδικεύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κορινθιακού Κόλπου και την ανάγκη σύμπραξης δεκάδων φορέων για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της περιοχής.

Γιώργος Παλαμάρης, Μέλος ΝΗΡΕΑ, Δημοσιογράφος

«Κοινή πολιτική για τον Κορινθιακό»

«Ο πολιτισμός είναι μια έννοια πολυδιάστατη και περίπλοκη, προσαρμοσμένη στην ιστορία του ανθρώπου» ανέφερε εισαγωγικά ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιώργος Παλαμάρης, μέλος του «ΝΗΡΕΑ», ο οποίος έθεσε επί τάπητος όλα τα επίμαχα ζητήματα κάνοντας εύστοχες παρατηρήσεις- παρεμβάσεις.

«Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει τρεις παγκόσμιες μοναδικότητες με τα δελφίνια αλλά δεν τις έχουμε αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε. Έχουμε μια τεράστια συγκέντρωση αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή μας, συνδυάζουμε βουνό και θάλασσα σε πολύ μικρή απόσταση στην λεκάνη του Κορινθιακού. Έχουμε πολλές ομορφιές της φύσης, τις οποίες πρέπει να αναδείξουμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον αξιοποιώντας όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν με σημείο αναφοράς μια κοινή πολιτική για τον Κορινθιακό ως φορέας πολιτισμού.

Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γιώργου Παλαμάρη

Απόστολος Παπαφωτίου, Πολιτικός Μηχανικός, Τοπογράφος Μηχανικός, Οικονομολόγος

«Γερό θεμέλιο για την νέα πραγματικότητα»

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Απόστολος Παπαφωτίου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Πτυχιούχος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α. Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εστίασε στην σπουδαιότητα του αναπτυξιακού συνεδρίου για το μέλλον της χώρας μας. Ένα μέλλον που όπως είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να οικοδομηθεί με καινούργια και με παραδοσιακά ανθεκτικά υλικά για το μέλλον, καθώς οι δύο διαδοχικές κρίσεις ανέδειξαν σημαντικές παθογένειες του παρελθόντος.

«Η πατρίδα μας υποφέρει από την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια και αποτελεί συνέχεια μιας οικονομικής κρίσης που διήρκησε μια δεκαετία και ταλάνισε τον ελληνικό λαό με επιπτώσεις στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στην υγεία – ιδίως της ψυχικής- των πολιτών. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε άλλα μοντέλα που θα αποτελούν γερά θεμέλια για να οικοδομήσουμε το αύριο. Και ένα από τα γερά αυτά θεμέλια είναι ο πολιτισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέδεσε την έννοια του πολιτισμού με την παιδεία και την κουλτούρα, δηλαδή την καλλιέργεια της ψυχής και μετέπειτα του νου.

«Ο πολιτισμός στο παρελθόν δεν είχε το νοηματικό φορτίο που έχει στην εποχή μας. Παλιότερα, χρησιμοποιήθηκε για να εκπολιτίσει μια άλλη τάξη των ανθρώπων, που θεωρούσαν ότι ήταν βάρβαρη και είχε ένα αρνητικό φορτίο, που τον 18ο αιώνα μετετράπη σε θετικό φορτίο, για να φθάσουμε σήμερα στην αναγνώριση του πολιτισμού ως ένα ολοκληρωμένο σύμπλεγμα από άυλα, θεματικά, συναισθηματικά και άλλα στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν μια μάζα ανθρώπων και μια κοινωνία. Πλέον, ο πολιτισμός δεν είναι απλώς λογοτεχνία και τέχνη, αλλά περιέχει και άλλες εκφράσεις και εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου, όπως είναι οι παραδόσεις, οι κοινές φιλοσοφικές και κοινωνικές αξίες π.χ. αλληλεγγύη, προσφορά και η κοινή προσπάθεια προς την ευημερία των ανθρώπων, με οικονομική αλλά κυρίως πνευματική διάσταση. Ο πολιτισμός είναι απαραίτητο υλικό για την οικοδόμηση της νέας πραγματικότητας μετά την πανδημία».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «ο Ελληνικός πολιτισμός ταυτίζεται με την οικουμενικότητα καθώς μετέφερε το μήνυμα της ισότητας, της αδελφοσύνης, της ομορφιάς του πνεύματος σε όλον τον κόσμο. Μέσω του πολιτισμού μας δημιουργήθηκε η φιλοσοφία, η επιστήμη και οι σχέσεις των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και ανταγωνισμούς. Ο Ελληνικός πολιτισμός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έγινε πρότυπο, ομορφιά, γνώση, ευζωία και ευδαιμονία».

Υπογράμμισε την αξία της συλλογικότητας ως «δύναμη πυρός για το αύριο» επισημαίνοντας πως «ο τοπικός πολιτισμός αποτελεί την έμπνευση και πάνω σ’ αυτόν στηριζόμαστε» με αφορμή την προσπάθεια των πολιτών για την ανάδειξη και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετήσουμε τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού για μια αειφόρο αντίληψη που θα δημιουργήσει πλούτο για τις επόμενες γενιές, με μια σωστή αξιοποίηση και όχι άκρατη και άπληστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας δίνει ο πλανήτης μας.

Εστίασε στην εξελικτική πορεία του Πολιτισμού, τονίζοντας πως «εάν μελετήσει κανείς τον Κορινθιακό Κόλπο θα μείνει κατάπληκτος από τις εκφράσεις από τις γεωλογικές και γεωφυσικές ομορφιές του. Είναι ένα εντυπωσιακό εργαστήριο, επισκέψιμο όχι μόνον στην ερευνητική κοινότητα.»

Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Απόστολου Παπαφωτίου

Σταμάτης Χαλβατζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.)

«Η κινητήρια δύναμη και το εφαλτήριο για το μέλλον»

«Ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη για να μεταλαμπαδεύουμε προτάσεις και σκέψεις», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», Δημοτικός ΣύμβουλοςΘηβαίων και απόφοιτος Τμ Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προσδιορίζοντας την έννοια του πολιτισμού ανέφερε πως «είναι η έκφραση της ζωής μας και συνδέεται με την έννοια της προόδου και αντιπροσωπεύει το σύνολο των αξιών μιας κοινωνίας» και σημείωσε πως θα πρέπει να καταγράψουμε τις ανάγκες του αύριο και να καταθέσουμε προτάσεις προκειμένου το απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα μας, από το οποίο αντλούμε δυνάμεις και αξίες, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για το μέλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξία του τοπικού πολιτισμού, ως σημαντικού ζωντανού κύτταρου της κοινωνίας. Αναφέρθηκε στον Σύνδεσμο «Ο ΑΡΙΩΝ» και στην σημαντική διαδρομή που έχει διανύσει με απώτερο σκοπό μέσα από την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος να ανέβει το επίπεδο πολιτισμού στην περιοχή μας.

«Η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης είναι αυτή που καθορίζει το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού» τόνισε εμφατικά αναδεικνύοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Χαρακτήρισε «χάρισμα» το περιβάλλον γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο, κάνοντας αναφορά στο φυσικό τοπίο, στο οικοσύστημα, στην πολιτιστική κληρονομιά, στους αρχαιολογικούς χώρους,στα μνημεία και στα θρησκευτικά αξιοθέατα. «Εάν συνεργαστούμε μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους κατοίκους γύρω από τον Κορινθιακό αλλά και στο σύνολο στην προώθηση του πολιτισμού στην χώρα μας», τόνισε.

Σημείωσε πως το Οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπου είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τις κοινότητες των δελφινιών που συνυπάρχουν, για τον εξαιρετικού κάλλους βυθό του για τον οποίο έχουν γίνει έρευνες από επιστήμονες, το γεωλογικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο σε διεθνές επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στις δαντελένιες ακτές, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα άλλα σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που πλαισιώνουν αυτήν την τόσο μικρή έκταση, προσδίδοντας ξεχωριστή διάσταση στην περιοχή.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να ανέβουμε στο τρένο της ανάπτυξης και να συνεχίσουμε στα σοβαρά βήματα προόδου που είχαν γίνει από τους προγόνους μας, για να μπορέσουμε να μοιραστούμε με τον υπόλοιπό κόσμο αυτό που εμείς οι Έλληνες προσφέραμε στην ανθρωπότητα», διαπίστωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «θα πρέπει να δούμε συνολικά την πολιτιστική διαδρομή της Ελλάδας, η οποία έχει να διδάξει πολλά μέσα από τα τεχνολογικά, αρχιτεκτονικά και άλλα επιτεύγματά της για να καθορίσουμε το αύριο», υπογράμμισε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον.

Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σταμάτη Χαλβατζή

 

Primary Color

Secondary Color